Najbolj pogost vzrok težav s spanjem

Smrčanje je dostikrat povzročeno s strani motenj v dihalnih poteh

Spanec je izredno pomemben za ohranjanje zdravega telesa in uma. Dejansko pa so težave s spanjem izredno pogoste po vsem svetu. Eden izmed glavnih vzrokov je smrčanje, ki je posledica mnogih dejavnikov. Glavni vzrok pa je obstruktivna apneja v spanju, ki je dokaj nepoznana motnja večini ljudi. Smrčanje tako spremlja veliko različnih simptomov, ki so dostikrat sami po sebi zelo neprijetni. To je tudi glavni razlog, da vzamemo zdravje v svoje roke in poskrbimo za kvaliteten spanec.

Smrčanje je posledica mnogih dejavnikov
Imate tudi vi težave s smrčanjem?

Obstruktivna apneja v spanju

Motnja spanca, ki je zelo pogosta v zahodnem svetu, se imenuje obstruktivna apneja v spanju. Prepoznamo jo lahko po kratkih prekinitvah dihanja, ko spimo. Posledica tega je to, da se večkrat na noč prebudimo. To močno oteži primeren počitek in se zaradi tega zjutraj počutimo zelo utrujeni. Poleg tega pa se zaradi tega počutimo čez dan utrujeni in težje opravljamo svoje dolžnosti in obveznosti. 

Težave s spancem lahko povzročijo stanje z imenom hipersomnija. To je stanje, ki povzroča:

 • Dnevno zaspanost
 • Težave s koncentracijo
 • Težje opravljanje zahtevnih nalog
 • Slab kratkotrajni in dolgotrajni spomin
 • Glavobole
 • Občutek dušenja med spanjem
 • Bolečine v prsnem košu

Hipersomnija je tudi eden izmed glavnih vzrokov za poškodbe na delovnem mestu. Tako je obisk zdravnika močno priporočen vsem posameznikom, ki sumijo, da trpijo za hipersomnijo.

Vzroki smrčanja

Vzrokov za smrčanje je dokaj veliko. Velik vpliv ima anatomija ust, sinusov in grla. Poleg tega pa življenjske navade tudi močno vplivajo na nastanek smrčanja. Tako lahko povzročajo težave s spanjem:

 • Prevelika teža
 • Uživanje alkohola
 • Alergije
 • Prehladi in druge bolezni

Ko počasi zaspimo, se mišice neba v ustih, grlu in jeziku sprostijo. Tako je možno, da pričnejo delno blokirati dihalno pot, kar povzroča vibracije. Te vibracije se pokažejo kot smrčanje. Bolj kot je motena dihalna pot, težje in glasnejše postane smrčanje.

Ovire dihalnih poti

Smrčanje je dostikrat povzročeno s strani motenj v dihalnih poteh. Tako je zelo pogosto, da ga povzroča:

Anatomija ust

Anatomija ust je izredno pomemben dejavnik, kar se tiče smrčanja. Za večino težav z anatomijo ust je kriva prevelika teža. Temu je tako, saj se v zadnjem delu ust prične nabirati dodatno tkivo, ki pri spanju deloma zapre sapnik.

YouTube video

Alkohol 

Uživanje alkohola pred spanjem je lahko izredno nezdravo. Alkohol je znan po tem, da sprosti mišice v grlu, kar zapre dihalno pot in povzroča vibracije, ki jim pravimo smrčanje.

Premalo spanca

Dandanes veliko ljudi premalo časa nameni spanju. Naraven odziv telesa je ta, da dodatno sprosti mišice v ustih, kar povzroči smrčanje.

Ozka dihalna pot

Ljudje z ozko dihalno potjo so dodatno podvrženi smrčanju. 

Slaba prehrana

Slaba prehrana vpliva na celotno telo. Prevelike količine sladkorja povzročajo razna vnetja v telesu, ki lahko privedejo do resnih težav s spanjem.

Res je, da veliko težav s spancem lahko popravimo sami. Začnemo lahko pri zdravi prehrani, ki omogoča telesu, da prične delovati pravilno, ko smo budni in kot spimo. Na spletni strani www.fittijelo.com imamo na izbiro različna prehranska dopolnila, ki bodo omogočila, da se naše telo primerno spočije in obnavlja med spancem.

Članki iz iste kategorije: