Obiščimo zobozdravnika in odpravimo zobobol

Človeški zobje so veliko močnejši, kot si morda mislimo. Narejeni iz izredno trde snovi z imenom dentin ali zobnina, ki je močnejša od kosti. Prevlečeni pa so z enamelom, ki daje zobem dodatno strukturo oporo in jih varuje pred bakterijami, kislinami in drugimi nevarnimi elementi. Pogosto pa se zgodi, da občutimo zobobol, ki nastane iz različnih razlogov. Bolečina se lahko pojavi v različnih oblikah in je skoraj vedno izredno neprijetna. Pomembno je, da čim prej poiščemo pomoč, saj bomo tako ustavili napredovanje propadanja zob, bolezni dlesen ali druge težave.

Razlogi za zobobol

Vsak zobobol je nedvomno opozorilo, da je naš zob v težavah. Včasih je bolečina veliko hujša, kot pa je dejansko stanje. Kljub temu je obisk našega zobozdravnika ali zobnega tehnika za zobe pomemben, če čutimo kakršnokoli bolečino v ustni votlini.

Povzročitelji zobobolov so:

  • Zobna gniloba
  • Razpoke zoba
  • Poškodovana plomba
  • Brušenje oziroma drgnjenje z zobmi
Zobozdravnik je zdravnik, ki je specializiran za diagnosticiranje, zdravljenje in preprečevanje bolezni in motenj v ustni votlini.

Pogosto nepoznan povzročitelj zobobola pa so vnete dlesni. Dlesni nudijo strukturno oporo zobem. Če postanejo vnete, zaradi slabe higiene, poškodb ali drugih razlogov, lahko bolečino občutimo, kot da prihaja iz zoba.

Bolečine zoba pogosto vključujejo številne simptome

Občutek bolečega zoba ni vedno enak. Lahko se pojavi kot oster občutek oziroma bolečina, ko v kaj ugriznemo. Pogosto pa ga spremlja tudi vnetje dlesni ali bolečina zoba med uživanjem hrane. Dejansko pa lahko bolečina v ustih tudi pripelje do glavobolov, vročine, bolečinah v ušesu na prizadeti strani ust ipd.

Glavoboli in vročina so znaki vnetja v našem telesu. Pomenijo, da se naše telo bori z okužbo, ki je lahko tudi posledica vnetega zoba. Pomembno je, da v takem primeru nemudoma obiščemo zobozdravnika, ki nam bo pomagal olajšati bolečino in predlagal potek nadaljnjega zdravljenja.

Kdaj nam lahko pomaga zobozdravnik?

Kako ukrepati v primeru zobobola? Bolečine v zobeh in dlesnih so le malokdaj blage. V vsakem primeru je močno priporočeno, da obiščemo svojega zobozdravnika takoj, ko je to mogoče. Če občutimo kateregakoli izmed naštetih simptomov, je najbolje, da poiščemo pomoč v najkrajšem času:

  • Močan zobobol, ki nam preprečuje normalno življenje
  • Močno otekanje dela obraza, kjer čutimo bolečino v zobu
  • Vročina, bolečine v ušesu ali ko odpremo usta
  • Blag zobobol, ki traja več dni

Zobozdravnik bo hitro našel vzrok težav z zobmi in nam pomagal po svojih najboljših močeh. Sprva pa nam bo olajšal bolečino z različnimi tehnikami zdravljenja.

Zobozdravnikovo področje delovanja vključuje diagnosticiranje in zdravljenje ustne patologije, parodontologijo (bolezni dlesni), endodontijo (zdravljenje koreninskih kanalov), ortodontijo (zobni aparat) in zobno protetiko.

Bolezen dlesni povzročajo škodljive bakterije

Bolezni dlesni so pogosto posledica nezadostne higiene v naši ustni votlini. Ko se bakterije v naših ustih pomešajo s slino in ostanki hrane, se ustvarijo zobne obloge. Če jih kmalu ne odstranimo, se utrdijo s procesom mineralizacije. Nato pa postanejo izredno težke za odstraniti. Utrjenim zobnim oblogam pravimo tudi zobni kamen. Odstraniti ga je mogoče profesionalno s procesom odstranjevanje zobnega kamna. Omenjen postopek opravi zobozdravnik z različnimi postopki.

Zobni kamen je poln škodljivih bakterij, ki načnejo zdravje zob. Bakterije pa povzročajo zobno gnilobo in tudi vnetje dlesni, ki se kasneje lahko spremeni v bolezen dlesni.

Prehrana močno vpliva na zdravje zob

Veliko število ljudi pogosto ne pomisli na to, kako prehrana vpliva na zdravje naših zob. Uživanje sladkorja in sladkanih pijač je izredno škodljivo za naše zobe. Sladkor je odlično hranilo za škodljive bakterije v naših ustih. V naši ustni votlini pa tudi živijo številni organizmi, kot je Candida. Z uživanjem prevelikih količin sladkorja se lahko omenjen organizem razraste po ustih. To pa povzroči vnetje dlesni, pojav belih in rdečih lezij ipd., ki kasneje lahko vodijo v izgubo zob, zobobole ter številne druge težave.

Zobobol je lahko posledica različnih vzrokov, od kariesa in bolezni dlesni.

Izogibajmo se prekomerni količini sladkorja

Priporočljivo je, da se izogibamo procesiranim in sladkanim pijačam. Enako velja za pretežno procesirano hrano, saj ta v veliki meri škodi našemu imunskemu sistemu. Neglede na to, kakšno hrano uživamo, pa je vedno najbolj pomembno, da si redno čistimo zobe. Uporaba zobne nitke močno pomaga pri odstranjevanju zobnih oblog, kot tudi kakovostna zobna pasta. 

Moderne gazirane pijače s sladili ali sladkorjem so po sestavi skoraj identične sladkarijam. Edina razlika je ta, da so v tekočem stanju. Pogosto pa vsebujejo tudi številne kisline, ki dobesedno prično razgrajati naše zobe na celični ravni. To je tudi razlog, da zobozdravniki vedno predlagajo, da smo pazljivi pri uživanju številne hrane in pijače.

YouTube video

Enamel varuje živce v zobeh

Zunanje prekrivalo naših zob se imenuje enamel. Glavna naloga omenjenega sloja je ta, da varuje živce v zobeh pred zunanjimi elementi. Sčasoma se enamel lahko obrabi, kar izpostavi živce vroči in mrzli energiji, ki jo občutimo pri uživanju pijače in hrane. To pa povzroči ostro bolečino v zobeh, ki sama po sebi izgine po nekaj trenutkih. 

Bolezni dlesni pa skrčijo stene dlesni, kar povzroči, da se večja površina zoba izpostavi vsem elementom v naših ustih. To lahko povzroči hitrejšo obrabo zob, kot tudi izpostavi njihove korenine. 

Našega zobozdravnika lahko povprašamo o izbiri najbolj primerne krtačke za ščetkanje zob. Tako se bomo izognili nepravilnemu čiščenju sklenine, kar lahko poškoduje sloj enamela na zobeh.

Članki iz iste kategorije: