Kako pogosto je treba opravljati okulistični pregled?

redni okulistični pregled

Dejstvo je, da je redni okulistični pregled eden od ključnih pomenov za spremljanje zdravja oči. Takšen pregled je pregled celotnega zdravja oči. Zajema merjenje dioptrije za bližino in daljavo, pregled očesnega ozadja, merjenje pritiska v očeh, prepoznavanje bolezni oči. Ponekod pa lahko pregled vida oziroma oči zajema še pregled barvne slepote, pregled količine solz in tudi solznega filtra, prav tako pregled vidnega polja.

Ko opravljate okulistični pregled, se lahko pravočasno ugotavljajo morebitne bolezenske spremembe na vaših očeh. Zelo pomembno je, da se omenjene spremembe odkrijejo dovolj zgodaj oziroma pravočasno in se jih nato tudi primerno zdravi.

Pregled oči je priporočljiv na vsaki dve leti

Eno od pogostih vprašanj je, na koliko časa bi moral potekati pregled oči. Strokovnjaki ga priporočajo vsaj na vsaki dve leti. Če pa slučajno uporabljate kontaktne leče, bi se morali pregleda vida udeležiti vsako leto, torej bolj pogosto. Enako velja, če opazite slabši vid ali pa kakršne koli druge spremembe, ki so povezane z očmi.

redni okulistični pregled
Če nimate nobenih simptomov ali težav z vidom, zdravniki priporočajo redne okulistične preglede oči na vsaki dve leti.

Zlasti pa so redni okulistični pregledi nujni v primeru določenih bolezni oči, kot so denimo obolenje roženice, povišan očesni tlak oziroma pritisk, bolezni očesnega ozadja. Dejavnika, ki lahko zelo vplivajo na samo zdravje oziroma stanje oči, pa sta tudi sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Pregled oči za otroke

In kako je s pregledi vida za otroke? Priporoča se, da otrok svoj prvi okulistični pregled opravi, ko je star približno tri leta. Zlasti pri najmlajših je pomembno, da se prepoznavajo težave z vidom dovolj zgodaj. Če torej otrok opravi pregled vida in se težave z njim prepoznajo dovolj zgodaj oziroma pravočasno, je bistveno več možnosti za odpravljanje očesnih napak.

okulistični pregled za otroke
Ko je otrok star 3 leta mora opraviti temeljit okulistični pregled oči, da se prepričate, ali se njegov vid pravilno razvija in da ni znakov očesne bolezni. Če se težave z vidom prepoznajo dovolj zgodaj, je bistveno več možnosti za odpravljanje očesnih napak.

Lahko rečemo, da zgodnje prepoznavanje težav z vidom pri otrocih daje bistveno boljše pa tudi bolj učinkovite rezultate.

Naročanje na pregled vida preko spleta

Dandanes je zadeva v povezavi s pregledovanjem oči in vida še toliko lažja, saj se lahko na preglede naročate kar preko spleta. Na njem vam namreč veliko strokovnjakov ponuja možnosti temeljitega pregleda vaših oči. Obenem pa na njihovih spletnih straneh lahko preberete številne izjemno koristne članke, ki so povezane tudi s postopki pregledovanja oči.

Značilnosti progresivnih očal

Za progresivna očala ste verjetno uspeli slišati že vsi, a če jih ne uporabljate, verjetno ne veste, čemu so sploh namenjena. Takšna očala pogosto imenujemo tudi žariščna očala, a ne glede na vrsto poimenovanja, nam takšen očesni pripomoček zagotavlja, da lahko ostro vidimo tako na daljavo kot tudi na bližino.

progresivna očala
Progresivna očala omogočajo jasen vid na različnih razdaljah v enem paru očal.

Zgornji del progresivnih očal je torej namenjen gledanju v daljavo, za spodnji del pa je značilno, da omogoča branje. Vmesni del stekla očal omogoča gledanje na vmesne razdalje, na primer gledanje na računalniški zaslon.

Prehod dioptrije pri progresivnih očalih

Prehod dioptrije pri progresivnih očalih je povsem neopazen, ker se postopoma in neprekinjeno stopnjuje. Progresivna očala so torej namenjena vsem, ki imate dioptrijo za daljavo in bližino. Prav tako za tiste, ki imate dioptrijo samo za branje.

Ena največjih prednosti, ki vam jih omogočajo progresivna očala, je, da imate lahko zgolj ena očala, in to za čisto vsa opravila.

Delovanje progresivnih očal

Ko uporabljate progresivna očala, vam ni treba glave premikati navzdol in navzgor, temveč čisto v naravni poziciji z očmi na steklih najdete optimalni položaj za gledanje. Večina med vami verjetno z uporabo ni imela posebnih težav, pri nekaterih pa je bila težava predvsem privajanje na očala.

YouTube video
Progresivna očala omogočajo osebi, da jasno vidi na različnih razdaljah gledanja z brezhibnim prehodom med žarišči.

Ko progresivna očala uporabite prvič, se lahko pripeti, da se pojavi občutek zamegljenega vida ali pa nejasne slike. Takšen občutek se navadno izgubi po tednu ali najkasneje po dveh, seveda če očala dosledno nosite.

Kakšna progresivna očala izbrati?

Pri izbiri progresivnih očal je ključnega pomena, da se posvetujete tudi z optikom. Takšen strokovnjak vam bo glede na naravo vašega dela in želje dobro svetoval pri izbiri pravega tipa progresivnih stekel. Na voljo je namreč več vrst oziroma tipov za progresivna stekla.

V povezavi s tipi za progresivna stekla torej lahko izbirate med razširjenim delom za daljavo, z razširjenim delom za bližino in računalnik.

Izjemna praktičnost progresivnih stekel

Ko izbirate progresivna očala, ima zelo veliko vlogo tudi primerna izbira pravega okvirja -tako kot to velja za vse druge vrste očal. Zavedajte se, da bodo to očala, ki jih boste praktično nosili od jutra do večera. Posledično morate v prvi vrsti dati pomen tudi na udobnost ter lahkotnost očal.

Izberite primeren okvir za progresivna očala, a to dandanes ni več tako zelo velika ovira, ker je možna vgradnja progresivnih stekel tudi v manjše okvirje.

Članki iz iste kategorije: