Razlogi za obisk optika

Naše oči so izredno dragocene. Načeloma ne pomislimo na kakovost našega vida dokler se ne pojavijo težave. Veliko bolezni in težav je mogoče preprečiti, če redno obiskujemo okulista. To je specialist za zdravje oči, ki uporablja napredne medicinske inštrumente za postavitev diagnoze našega vida. Okulistični pregled pa nam pogosto tudi poda oceno zdravja našega celega telesa. Zaznati je mogoče diabetes, visok krvni pritisk ter celo raka. Priporočeno je, da vsaj enkrat letno obiščemo očesnega zdravnika neglede na kakovost in stanje našega vida.

Okulistični pregled je treba opraviti s sistematičnim pristopom, da bi bil čim bolj učinkovit in da ne bi spregledali pomembnih ugotovitev.

Naloge oftalmologa ali okulista

Oftalmolog je profesionalni zdravnik, ki ima licenco za zdravljenje oči na številne načine. To zajema predpisovanje zdravil kot tudi operacije. Oftalmolog lahko opravlja sledeče aktivnosti:

  • Pregled oči
  • Operacija oči
  • Preprečevanje bolezni in zdravljenje vida
  • Predpisovanje očal in leč za korekcijo vida

Poznamo pa tudi specialiste za oči, ki se specializirajo za različne dele oči in bolezni. Pogosto je potrebno sodelovanje različnih specialistov pri bolj kompleksnih načinih zdravljenja in operacijah oči. Za diagnozo in zdravljenje bolezni, kot so miopija, glavkom ipd. pa je dovolj že znanje in izkušnje enega oftalmologa.

Za izboljšanje vida lahko uporabite različne vrste korekcijskih očal. Najpogostejša vrsta so klasična očala, ki so namenjena popravljanju refrakcijskih napak v očesu.

Zakaj so redni pregledi oči tako pomembni?

Naše oči so v resnici optični senzor, ki zajema svetlobo in iz nje pridobi informacije. Te informacije sestavijo v sliko možgani. Oči so izredno občutljive, saj so sestavljene iz izredno natančno ustvarjenih komponent. Med vsakodnevno uporabo, pa jih lahko preobremenimo. Pogosto se tudi zgodi, da se prične ustvarjati bolezen v očeh, ki pa jo ne zaznamo dokler ni že v poznem razvoju.

Naš okulist lahko pregleda naše oči do popolnosti. Z naprednimi napravami je mogoče opaziti najmanjše napake, kot je nepravilna oblika oči, odstopanje očesne mrežnice ipd. Obenem pa podroben pregled lahko zazna tudi številna druga bolezenska stanja, ki niso povezana z očmi. Dober primer tega sta visok krvni pritisk in diabetes. Redni pregledi pri okulistu so priporočeni vsaj enkrat na leto za odrasle. Za otroke pa velja enako.

Korekcijska očala za izboljšanje vida

Oftalmolog ali optometrist nam lahko predpiše nošenje korekcijskih očal. Optik pa je zadolžen za izbiro, popravilo in modifikacijo okvirjev očal in leč. Očala na recept so pogosto potrebna za zdravljenje številnih stanj in bolezni oči. 

Poznamo pa tudi starostno degradacijo oči, ki ji pravimo presbiopija. To je naravno staranje oči, ki se prične nekje med 40-45. letom starosti. Pogost simptom je težje branje in gledanje na predmete od blizu.

Sončna očala z dioptrijo

Prihajajoči poletni meseci nas pogosto primorajo, da več časa preživimo zunaj hiše. To pa lahko predstavlja težavo, če imamo samo navadna korekcijska očala. Nekateri ljudje težavo rešijo tako, da nosijo poleg navadnih očal še sončna očala hkrati. To nikoli ni priporočljivo, saj bomo videli popačeno sliko okolja. Obenem pa je velika verjetnost poškodb leč. Veliko bolje je, če v poletnih dneh uporabimo sončna očala z dioptrijo. Te nam lahko predpiše očesni zdravnik. So zelo podobna navadnim izvedbam s to razliko, da ščitijo naše oči pred preveliko količino svetlobe kot tudi škodljivimi UV žarki.

Korekcijska očala delujejo tako, da upogibajo svetlobo, ki vstopa v oko, da bi jo osredotočili na mrežnico, ki je na svetlobo občutljiva plast zadnja stran očesa.

Progresivne leče za očala

Progresivna očala ali leče za očala predstavljajo najnovejšo tehnologijo v svetu očesne optike. Najdemo jih lahko v številnih izvedbah očal, kot so na primer računalniška očala. Najpogosteje pa jih uporabljamo v navadnih korekcijskih očalih namenjenih izboljšanju vida uporabnika.

Največja prednost progresivnih leč je njihovo napredno delovanje. Narejena so tako, da omogočajo uporabniku mehke prehode med različnimi razdaljami za gledanje. S tem se preprečijo glavoboli, ki so posledica hitrih prehodov med območji površine očal za gledanje na blizu in daleč.

YouTube video

Kdaj je priporočen obisk očesnega zdravnika?

Načeloma je tako, da je najbolj optimalno, če se naročimo na pregled pri optiku vsaj enkrat letno. Za otroke od 6. meseca dalje pa velja enako pravilo. Infekcije oči so dokaj pogoste v primeru, da smo bili izpostavljeni določeni bakteriji. Ta se lahko skriva v prahu ali ozračju. Nekatere vrste plesni so tudi zelo nevarne za zdravje oči. Če se nam je pripetilo, da so nam nenadno otekle, nas bolijo ali izkušamo druge simptome težav z očmi, je obisk optika toplo priporočen.

V primerih, da vidimo plavalce ali dvojno sliko, je pregled oči zelo pomemben. Lahko pa se nam tudi zgodi, da izkusimo nenadno delno ali popolno slepoto. Vedno je najbolje, da čim prej poiščemo pomoč. Vse težave z našim vidom so lahko posledica infekcije ali razvoja bolezni, kot so glavkom, katarakta, makularna degeneracija ipd.

Članki iz iste kategorije: