Učinki magnezija v kapsulah

Magnezij lahko zelo dobro vpliva na naš organizem. Velja za enega od najbolj pomembnih mineralov v telesu in njegovo pomanjkanje lahko privede celo do izčrpanosti, prav tako do utrujenosti in do slabšega delovanja organizma. Ker pa seveda naše telo magnezija ne zmore proizvajati samo, ga moramo nujno vnašati s pomočjo prehrane pa tudi s pomočjo prehranskih dodatkov, kot je na primer magnezij v kapsulah.

Znano je, da potrebo po magneziju zelo težko pokrijemo zgolj s prehranjevanjem. Veliko ga na primer najdemo v različnih vrstah oreščkov, v žitaricah, v temno zeleni listnati zelenjavi, v sadju, kot so banane in fige. Kar nekaj magnezija vključujejo tudi mlečni izdelki in ribe, prav tako stročnice, paprika, krompir. Vsebuje ga celo voda, čaj in kava.

Magnezij je prisoten v različnih vrstah oreščkov, žitaricah, temno zeleni listnati zelenjavi, sadju, kot so banane in fige.

Zadostna količina magnezija v telesu

Primerna oziroma zadostna količina magnezija v telesu je ključna v boju proti dolgotrajnemu stresu. Magnezij naj bi dobro prispeval k sintezi beljakovin. Zelo pomemben je za naše kosti pa tudi za zobe, kjer ga je tudi največ. Telo varuje pred nalaganjem težkih kovin in ima dober učinek na normalno psihološko delovanje.

Znano je, da je potrebo po magneziju zelo težko zadovoljiti samo s prehrano.

Nekaj magnezija lahko najdemo tudi v mišičnem tkivu, v celicah, nekaj tudi v krvi. Pomembno torej sodeluje pri življenjsko pomembnih presnovnih funkcijah v telesu in pomaga pri sproščanju energije.

Jemanje magnezija na dnevni ravni

Ker magnezija torej verjetno ne bomo v dovolj veliki meri zaužili s pomočjo različne hrane, je pomembno jemanje prehranskih dodatkov, kot je magnezij v kapsulah ali pa v kakšni drugi obliki. Pomembno vprašanje pa je, koliko magnezija na dnevni ravni bi morala zaužiti čisto vsaka odrasla oseba.

Za odrasle velja, da bi morali zaužiti nekje med 300 in 400 miligramov magnezija na dan. Sodeluje pri tvorbi beljakovin in ga posledično nujno potrebujemo pri presnavljanju ogljikovih hidratov pa tudi maščob. Njegovo dolgotrajno pomanjkanje nam lahko zelo škoduje in je celo nevarno za naše zdravje.

Potrebo po magneziju precej težje pokrijejo nosečnice in doječe matere. Sprememba v delovanju hormonskega sistema namreč povzroča njegovo izločanje. Če vam torej primanjkuje magnezija, ga bo vaše telo najprej pričelo črpati iz kosti. Če slednje traja dlje časa, se lahko pojavijo najrazličnejše vrste težav. Še preden pride do tega, poskrbite za magnezij v kapsulah in za dovolj primerne prehrane, kjer je prisoten tudi magnezij v nekoliko večjih količinah.

Kakovostni in učinkoviti prehranski dodatki

Magnezij v kapsulah je samo eden od zelo pomembnih prehranskih dodatkov, ki vam jih priporočajo različni strokovnjaki za prehranjevanje. Poleg magnezija v različnih oblikah se na seznamu pomembnejših prehranskih dodatkov znajdejo še številni drugi.

A preden se prehranski dodatki vključijo v vaš vsakdan, je treba najprej preveriti, ali so sploh dovolj kakovostni oziroma učinkoviti. Za slednje vam ne bo potrebno preveč skrbeti, če boste dodatke k prehrani kupovali na preverjenih mestih, torej v specializiranih trgovinah s prehranskimi dodatki.

Kaj je poleg prehranskih dodatkov še pomembno?

Seveda pa se morate dovolj dobro zavedati, da vam ne bodo dovolj koristili niti najbolj kakovostni prehranski dodatki, če obenem ne boste poskrbeli za zdravo in uravnoteženo vsakodnevno prehranjevanje. Prav tako za zadostno količino zdravega spanca in za dovolj gibanja na prostem.

Šele ko vzpostavite zdrav življenjski slog, ki vključuje vse omenjeno, so na vrsti kakovostni prehranski dodatki, ki jih dandanes lahko kupujete tudi v spletnih trgovinah.

Morda ste že kdaj mimogrede slišali ali prebrali nekaj koristnega o določenem prehranskem dodatku in bili nad njim navdušeni.

Dodatki k prehrani v različnih življenjskih obdobjih

Verjetno ste kdaj na hitro kje slušali ali pa prebrali kaj koristnega o katerem od prehranskih dodatkov in ste se nad njim več kot navdušili. Vsekakor to še zdaleč ne pomeni, da je čisto vsako prehransko dopolnilo primerno tudi za vas.

Ko vas bodo zanimali prehranski dodatki oziroma njihovo jemanje, je pri izbiri pomembno, koliko ste stari, s čim vse se ukvarjate, kakšen je vaš življenjski slog. Nekdo, ki je na primer star več kot 40 let, bo zagotovo potreboval kakšen prehranski dodatek več kot na primer tisti, ki šteje dobrih 20 let.

YouTube video

Jemanje prehranskih dodatkov v športu

Vsekakor pa so prehranski dodatki zelo priljubljena tema tudi na področju športa. Vsi tisti, ki se ljubiteljsko ali pa celo profesionalno ukvarjate s katero od športnih aktivnosti, so vam zagotovo priporočali jemanje katerega od dodatkov.

Za športnike je med drugim ključno jemanje magnezija, ki ga na trgu lahko najdete v najrazličnejših oblikah. Najbolj priljubljen je magnezij v kapsulah ali pa magnezij v prahu.

Članki iz iste kategorije: