Različne faze psihoterapevtskega procesa

psihoterapevt

Psihoterapija je v zadnjem času izjemno zaželeno in iskano področje. Nanj se obračajo ljudje z najrazličnejšimi težavami. Lahko so to posamezniki, pari, družine, kolektivi. A ne glede na količino prisotnih udeležencev, postopek oziroma proces takšne terapije vključuje tri ključne faze. To so začetna, srednja in končna.

V začetni fazi psihoterapevt najprej opredeli problem, prav tako njegove vzroke. Takoj za tem opredeli še cilje, obliko terapije in vrsto sodelovanja. Na takšen način se zastavi tako imenovani terapevtski delovni odnos. Prva faza praviloma traja nekje od štiri do pet mesecev.

Sledi srednja faza, v kateri terapevt poskuša z različnimi psihološkimi intervencijami voditi in usmerjati sam proces zdravljenja. Ta faza pa lahko traja tudi več let zapored. Njenega natančnega trajanja se v resnici ne da napovedati vnaprej.

Za zaključno fazo pa je značilno, da obsega proces zaključevanja psihoterapije in poslavljanje. Takšna faza načeloma traja od tri do šest mesecev.

Uvodni pogovor pri psihoterapiji

Vsaka psihoterapija vedno vključuje tudi uvodni pogovor. Med njim se pacient s psihoterapevtom pogovori o težavah, s katerimi se sooča, prav tako tudi o svojih pričakovanjih. Seveda je pogosto osebi, ki jo srečamo prvič, precej težko zaupati. V tem primeru povemo tisto in toliko, kolikor v resnici zmoremo. Vse informacije lahko kasneje tudi dopolnimo.

Pacient in psihoterapevt se pogovorita
Pri psihoterapiji se vedno naredi uvodni pogovor. Pacient in psihoterapevt se pogovorita o težavah, s katerimi se pacient sooča in pričakovanjih glede samega procesa.

Terapevt v uvodnem pogovoru prav tako predstavi način dela ter nas seznanja z zaupnostjo procesa in z načinom varovanja osebnih podatkov. V tem času se spregovori še o odgovornostih in seveda o obliko sodelovanja. Na osnovi občutkov ter informacij terapevt in pacient nato skupaj ocenita, ali si sploh dovolj ustrezata. Dogovoriti se je treba tudi o nadaljnjem sodelovanju.

Ko se uvodni pogovor konča, navadno sledi nekaj diagnostičnih obravnav. Navadno je teh okoli štiri ali pet. Med njimi terapevt in pacient oziroma klient temeljito raziskujeta težavo in osebno zgodovino klienta ter se ob tem seveda bolje spoznavata.

Poslabšanje simptomov v času psihoterapije

Zanimivo se je seveda vprašati, zakaj se med psihoterapevtskim procesom lahko simptomi težav pacienta vračajo oziroma celo poslabšajo. Zavedati se moramo, da za ozdravitev določene motnje še zdaleč ni dovolj le to, da samo umirimo simptome. Treba je namreč odpraviti tudi njihove vzroke. V prvem obdobju psihoterapije se navadno pacientu stanje precej izboljša. Do tega pride predvsem zaradi razbremenitve napetosti in zaradi razbremenitve stiske, ki jo prinese pogovor o težavah.

Psihoterapevt in klient temeljito raziskujeta težavo
Psihoterapevt in klient temeljito raziskujeta težavo in osebno zgodovino klienta ter se bolje spoznavata. V prvem obdobju psihoterapije se navadno pacientu stanje precej izboljša, to pa navadno traja le do naslednjih močnejših pretresov.

Izboljšanje stanja pa navadno traja le do naslednjih močnejših pretresov. Ravnovesje je lahko ponovno porušeno. Tako je večina pacientov povsem razočaranih. Toda samo nekaj tednov ali mesecev je veliko prekratka doba, da bi se lahko zadeva povsem umirila.

Zelo priljubljena online psihoterapija

V zadnjih letih je zelo priljubljeno, da se na najrazličnejše delavnice, seminarje in druge storitve prijavljamo kar preko spleta. Preko njega tudi takšne dejavnosti potekajo in večina ljudi ima s tem verjetno kar precej dobre izkušnje. Nič drugače ni v primeru psihoterapije. Online psihoterapija je postala zelo priljubljena storitev, ki jo pri nas omogoča kar nekaj odličnih strokovnjakov oziroma psihoterapevtov.

Online psihoterapija poteka preko spleta na daljavo
Online psihoterapija je postala zelo priljubljena storitev, ki poteka kar preko spleta na daljavo.

Psihoterapija online je torej terapija, ki poteka preko spleta oziroma na daljavo. Nekateri med vami si verjetno ne morete predstavljati, da bi nekomu svoje težave zaupali kar preko spleta. Spet drugim pa se zdi takšna oblika zdravljenja odličen način, ki prinaša številne prednosti.

Trajanje terapije

A ne glede na to, ali vas zanima klasičen način izvajanja terapije pri psihologu ali online psihoterapija, je trajanje terapije težko določiti vnaprej. To je namreč odvisno od nemalo dejavnikov, kot so denimo vrsta in trajanje težave, zastavljeni cilji, motiviranost pacienta, njegova sposobnost za uveljavljanje sprememb.

Dejstvo je tudi to, da imajo lahko zelo podobne težave različne vzroke. Pri vsaki osebi oziroma pacientu so nekateri deli njegove strukture oškodovani in togi. Zapomniti si je treba osnovno pravilo, ki pravi, da bolj kot je v težavo vpleten oškodovani del osebnostne strukture, bolj dolgotrajni in bolj zahtevni so procesi.

YouTube video
Kako deluje online psihoterapija?

Psihoterapija torej traja, dokler se povsem ne reši problema, zaradi katerega je pacient sploh obiskal terapevta, oziroma se takšen proces lahko konča, ko je klient zadovoljen z doseženim.

Koliko časa naj si klient vzame za poslavljanje?

Poslavljanje klienta od psihoterapije zna biti težavno. Gre namreč za zaključek in slovo od odnosa, ki je postal precej pomemben del življenja. Dobro je, da si pacient v tem primeru vzame vsaj tri mesece časa. To velja predvsem za vse tiste, ki so vajeni odnose hitro in preprosto prekiniti. Za njih je namreč poslavljanje skrajno ključna izkušnja, prav tako doživetje.

Članki iz iste kategorije: