Kako ukrepati v primeru zobobola?

zobozdravnik

Vsi tisti, ki ste že kdaj imeli kakšne hujše težave z zobmi, veste povedati, da je zobobol lahko ena od najbolj nadležnih bolečin. Onemogoča vam, da bi sploh lahko normalno delovali. V tem primeru je zagotovo najbolje obiskati zobarja.

Nekateri pa si pri težavah z zobmi želijo pomagati kar sami. Seveda to na dolgi rok ni dobro in skorajda vedno se izkaže, da bi bilo že na začetku bolje obiskati zobozdravnika. Takšnega strokovnjaka bi morali tudi sicer obiskati vsaj enkrat na leto, četudi nimamo posebnih težav v ustni votlini. Na takšen način bi lahko pravočasno ugotovili, ali imamo v ustni votlini kakšne skrite težave, ki sprva sploh ne bolijo.

Zakaj sploh pride do zobobola?

Zobobol velja za precej pogosto težavo, ki je značilna tako za otroke kot odrasle. Ko se vprašamo, zakaj pravzaprav nastane zobobol, je odgovor precej preprost. Eden od najpogostejših vzrokov za takšno težavo z zobmi je zagotovo slaba ustna higiena.

Zobobol zaradi slabe ustne higiene.
Zobobol najpogosteje nastane zaradi slabe ustne higiene.

Slaba ustna higiena seveda še zdaleč ne pomeni, da si ne umivate zob prav vsak dan. Seveda si jih lahko čistite tudi večkrat na dan, a na precej napačen način. Morda vaša ročna zobna ščetka ne zmore doseči nekaterih predelov, kjer se pridno nabirajo bakterije, ki kasneje povzročajo tudi zobobol in še druge neprijetnosti v ustni votlini.

Kako preprečiti nastanek zobobola?

Precej manj verjetno je, da se boste soočali z zobobolom, če boste dobro skrbeli za svojo ustno higieno. To torej ne pomeni samo čiščenja zob večkrat na dan, temveč tudi pravilno tehniko in uporabo primernih pripomočkov za čiščenje zob.

zobobol lahko prepreči dobra ustna higiena
Če boste dobro skrbeli za svojo ustno higieno, kar ne pomeni samo čiščenja zob večkrat na dan, temveč tudi pravilno tehniko in uporabo primernih pripomočkov za čiščenje zob, je možnost, da se pojavi zobobol bistveno manjša.

Pogosto ročna zobna ščetka ni dovolj za temeljito čiščenje. Potrebna je vsaj še zobna nitka, ključno vlogo ima tudi dovolj kakovostna zobna pasta. Za piko na i pa bi morali vsakodnevno uporabljati še kakovostno ustno vodo.

Izjemno dobra izbira za preprečevanje težav v ustni votlini je tudi električna zobna ščetka. Ta lahko doseže tudi najbolj skrite predele, obenem pa je čiščenje z njo mnogo bolj temeljiteje kot čiščenje z navadno, klasično ročno zobno ščetko.

Kaj storiti v primeru zobobola?

Ko se srečate s težavo, kot je zobobol, najpogosteje najprej posežete po kakšni protibolečinski tableti. Nekateri si pomagate tudi na precej bolj naraven način. Kljub temu pa je že na začetku najbolje obiskati zobarja. Ta bo vedel, zakaj je do zobobola prišlo in kako ga najhitreje ter najučinkoviteje odpraviti oziroma pozdraviti.

Nekaj pa vas je takšnih, ki svojega zobozdravnika sploh nimate, kar pomeni, da boste morali najprej najti takšnega, ki vam bo ustrezal. Dober zobozdravnik ni samo tista oseba, ki je strokovno dobro podkovana, temveč ima tudi primerne osebnostne lastnosti in seveda dovolj izkušenj.

Kdo je za vas dober zobozdravnik?

Verjetno vas je kdaj kdo že presenetil, ko je dejal, da gre z veseljem do zobarja. Večina med nami namreč takšnega strokovnjaka precej neradi obiščemo, saj smo morda v preteklosti z zdravljenjem zob imeli kakšne neprijetne izkušnje. Vsi tisti, ki k zobarju hodijo radi, pa se najverjetneje lahko pohvalijo z dobrimi izkušnjami.

Dober zobozdravnik je strokovno dobro podkovan
Dober zobozdravnik je strokovno dobro podkovan in ima dovolj izkušenj ter primerne osebnostne lastnosti.

Dober zobozdravnik je za marsikoga tista oseba, ki torej ni samo izjemno strokovna na svojem področju dela, temveč ima tudi izjemno dober čut za sočloveka. Obenem pa je treba pri iskanju najboljšega zobarja vedno preveriti tudi njegove izkušnje.

Ali zobar lahko poskrbi tudi za estetski videz zob?

Zobozdravstvo je izjemno napredovalo in v povezavi z zdravjem in estetiko zob so na voljo številne storitve. Pri nas obstajajo številni zobozdravstveni centri, kjer lahko opravite čisto vse storitve, ki so povezane z zobmi. Pri tem mislimo na storitve, ki so povezane z zdravljenjem zob, prav tako na tiste, ki so povezane z izgledom oziroma estetiko zob.

YouTube video
Beljenje zob pri zobozdravniku

Vse več ljudi zobozdravnika obiščejo tudi zato, ker želijo poskrbeti za čim bolj privlačen izgled svojih zob. Še zlasti je priljubljeno beljenje zob, ki poskrbi za čudovit filmski nasmeh. Prav tako se mnogi odločajo za nameščanje zobnih lusk ali pa zobnih prevlek.

Kdo pa je ustni higienik?

Ko omenjamo skrb za zobe, nam pogosto najprej na misel pride zobozdravnik. Seveda področju zdravljenje in estetike zob obstajajo še drugi strokovnjaki.

Če pred leti na primer nismo uspeli slišati za ustnega higienika, ga dandanes lahko obiščemo vsaj enkrat ali dvakrat na leto. Takšen strokovnjak lahko zelo dobro poskrbi za temeljito čiščenje zob, prav tako za odstranjevanje zobnega kamna. Torej za storitve, ki jih sami doma ne bi zmogli niti s pomočjo najboljših zobnih pripomočkov.

Članki iz iste kategorije: