Različne vrste očal raznolike funkcionalnosti

Na tržišču najdemo različna očala, ki služijo kot pripomoček za izboljšanje vida ali pa kot modni dodatek. V optiki lahko izbiramo med korekcijskimi, progresivnimi, računalniškimi, bralnimi, otroškimi, potapljaškimi očali ali pa sončnimi očali z ali brez dioptrije. 

Korekcijska očala za blizu ali za daleč

Korekcijska očala so namenjena korekturi vida gledanja na blizu ali na daleč.  Omogočajo jasen in oster vid. Namenjene so občasni ali redni rabi. Odvisno je od višine dioptrije in cilindrov za izboljšanje ostrine vida. Pri kratkovidnosti vidimo dobro samo bližnje predmete, medtem, ko pri daljnovidnosti vidimo odlično samo predmete v daljavi. Pri starostni obrabi pa velikokrat potrebujemo kar progresivna očala za gledanje na blizu in na daleč.

Korekcijska očala so namenjena korekturi vida gledanja na blizu ali na daleč.

Korekcija vida otrok

Pri otrocih je bistvenega pomena, da se povečana dioptrija pravočasno zazna. Otrok mora dobiti korekcijska očala pravočasno, da se mu vid ne slabša. Zaradi poslabšanega vida lahko prihaja do nazadovanja pri branju, športnih aktivnostih in učenju. Velikokrat ljudje mislijo, da je otrok manj inteligenten, ker ne zna brati, v resnici pa črk ne vidi zaradi slabega vida. Korekcijski izdelki so popolnoma prilagojeni starosti otroka in njegovi obliki glave. Nekateri imajo raje izdelke z nosniki in različnimi priponkami, spet drugi imajo radi klasične plastične okvirje. Na okvirje je možno namestiti določene priponke, ki preprečujejo padec očal z višine. To je posebej pomembno v primeru fizične aktivnosti otroka zunaj, saj lahko padec privede do zlomljenega okvirja ali razbitih stekel.

Progresivna večnamenska očala za blizu in daleč

Pri progresivnih različicah je leča razdeljena na dva dela. En del je namenjen gledanju na daleč, drugi na blizu. Pri tem je pomembno, da optik dodobra nastavi, kje se začne prehod med posameznimi deli.  Prednost progresivnega izdelka je v tem, da potrebujemo samo ena očala za gledanje na blizu ali na daleč. Na ta način jih enostavno uporabljamo med branjem ali vožnjo. Pri tem ni potrebno menjavati med izdelkom za gledanje na daleč in tistim za gledanje na blizu. Pri izbiri te vrste korekcijskega izdelka je pomembno, da optik dobro izmeri dioptrijo in sredino očesa. Tako natančno določi prehod med gledanjem na daleč in na blizu. Pravilno narejena progresivna stekla ne zmanjšujejo naše prostorske predstave.

Bela stekla so obogatena z antirefleksnim premazom, s katerim se zmanjša napor za oči zaradi gledanja v ekran.

Poslabšanje vida zaradi računalnika

Ob vsakodnevni rabe računalnika, je pomembno, da skrbimo za pogosto utripanje vek. Tako oči manj obremenjujemo in jih stalno vlažimo. Pomembno je tudi, da v primeru poslabšanja vida poskrbimo za nošenje korekcijskih leč ali pa očal. Obstajajo tudi t.i. računalniška očala z belimi stekli, ki poskrbijo za zmanjšanje napetosti oči. Bela stekla so obogatena z antirefleksnim premazom, s katerim se zmanjša napor za oči zaradi gledanja v ekran. Nekatere optike v Ljubljani nudijo tudi protizrcalni nanos za stekla za ljudi, ki so veliko za računalnikom.  Tak nanos nevtralizira modro svetlobo, ki odseva od ekrana. 

YouTube video

Branje knjig in časopisa za  ljudi s slabšim vidom

Bralna očala so namenjena posameznikom, ki slabše vidijo majhne črke. Narejene so samo za gledanje na blizu in nam v primeru gledanja na daleč ne pomagajo, saj povzročajo malce meglen vid.  Ponavadi jih nosimo malo nižje na nosnem korenu, saj jih potrebujemo samo za branje drobnega tiska.  Vnaprej narejena bralna očala imajo določene pomanjkljivosti:

  • Stekla so nekvalitetna,
  • Nimajo antirefleksnega nanosa,
  • Slika je popačena in ob robovih ukrivljena,
  • Netočna dioptrija,
  • Netočna optična razdalja,
  • Preveliko bleščanje in zmanjšana prepustnost svetlobe.

Potapljaška maska z dioptrijo 

Posebnost optike v Ljubljani je tudi v tem, da nudi potapljaške maske z dioptrijo. Uporabljamo jo namesto, da bi med potapljanjem nosili svoja očala, čez njih pa masko. V masko je možno vgraditi tudi posebna stekla za posameznike z astigmatizmom oziroma cilindri. Cilindri pripomorejo k bolj izostrenemu vidu. V maski so vgrajena mineralna stekla, ki se ne rosijo in slike ne popačijo. Možna je tudi vgradnja bolj zahtevnih in večjih dioptrij.

Bralna očala so namenjena posameznikom, ki slabše vidijo majhne črke.

Dober vid tudi na plaži

Veliko posameznikov skrbi, v kolikor imajo dioptrijo, da na plaži ne bodo ničesar videli. V vodo ne želijo s svojimi korekcijskimi očali, saj jih odboj sonca z morske gladine moti. Posledično je odličen nakup sončnih očal z dioptrijo. Med sedenjem na plaži ali plavanjem nas tako ne moti odboj sonca od morske gladine. Med plavanjem tudi ves čas jasno vidimo na obalo in spremljamo, da nam niso stvari morda odtujene. 

Članki iz iste kategorije: