Medicinski pripomočki kot sredstva potrebna za zdravljenje ali rehabilitacijo

Učinkovite kompresijske nogavice spadajo med medicinske pripomočke brez doplačil

Medicinski pripomočki so najpogosteje definirani kot sredstva, ki so nujno potrebna za zdravljenje ali pa za medicinsko rehabilitacijo. Pravico do takšnih pripomočkov pa določata Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na podlagi omenjenih predpisov ZZZS omogoča zavarovanim osebam uresničevanje pravic do medicinskih pripomočkov v breme zdravstvenega zavarovanja.

Medicinski pripomočki iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa so na primer ortoze za stabilizacijo udov ter hrbtenice, proteze udov, pripomočki za nego bolnikov na domu, pripomočki za zdravljenje sladkorne bolezni, obvezni materiali.

Vsak medicinski pripomoček mora imeti svoj standard

Vsi medicinski pripomočki morajo imeti tudi svoj standard. Z njim je namreč določena cena, material, iz katerih so izdelani, doba trajanja. Dobavitelj je tako dolžan omogočiti standardne medicinske pripomočke brez doplačil.

Če medicinski pripomočki znotraj posamezne vrste za zavarovano osebo zaradi njenega stanja niso funkcionalno ustrezni, je seveda zavarovana oseba upravičena do takšnega pripomočka, ki ima enak namen uporabe ter povsem enake lastnosti ter je funkcionalno ustrezen. Samo potrebno po takšnem pripomočku pa seveda ugotavlja za to pooblaščeni zdravnik. O sami upravičenosti pa določa ZZZS.

Uporaba medicinskih pripomočkov pri sladkornih bolnikih

Medicinske pripomočke pri zdravljenju sladkorne lahko združujemo predvsem glede na njihov namen. Za odvzem vzorca krvi sta na primer namenjena lanceta za merilno napravo. Za določanje glukoze v krvi so namenjeni testni trakovi. Sistem za neprekinjeno dovajanje inzulina pa na primer zajema inzulinsko črpalko, infuzijski set in ampulo.

Arterije, ki prenašajo s kisikom bogato kri v vaše mišice, se s pomočjo kompresijskih nogavic lahko sprostijo, tako da kri prosto teče. Žile se okrepijo in potiskajo kri nazaj v srce.
Prileganje kompresijskih nogavic za diabetike mora biti ohlapno, ne smejo držati in morajo imeti raztegljivo obliko. Pravzaprav morajo biti ohlapne do točke, ko se jih komaj čuti. Tesne nogavice lahko zavirajo cirkulacijo, kar je lahko škodljivo za ljudi, ki imajo težave s cirkulacijo.

Zavarovani osebi s sladkorno boleznijo, ki sama ne zmore hoje, lahko osebni zdravnik za nego na domu predpiše standardni voziček na ročni pogon. Zavarovani osebi, ki je večinoma časa privezana na posteljo, pa se lahko predpiše negovalna postelja z različnimi dodatki.

Opornice za gleženj

Medicinski pripomočki so torej izjemno obsežna skupina izdelkov. Mednje sodijo tudi različne vrste opornic, na primer opornice za gleženj.

  • Pri uporabi takšnega pripomočka je na primer daleč najbolj pomembno, da se dovolj dobro prilega sklepu. Tako lahko preprečimo pritisk ter draženje okoli gležnja.
  • Opornice za gleženj se najpogosteje uporabljajo v športu, lahko pa tudi v vsakdanjem življenju. Pravo opornico pa vam lahko seveda pomaga najti vaš zdravnik. Pomembno je torej, da je tudi takšen medicinski pripomoček kar se da skrbno izbran.

Čemu pa so namenjene kompresijske nogavice

Med medicinske pripomočke se prištevajo tudi kompresijske nogavice. Te pomagajo pri cirkulaciji krvi – kri potiskajo iz nog nazaj proti srcu. Nogavice najmočneje stisnejo pri gležnju. Kompresija prične popuščati proti vrhu noge. Postopoma prične ustvarjati precej boljši pretok po venah. Na ta način pa učinkovito preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v sedečem ali stoječem položaju.

YouTube video
Kompresijske nogavice so zasnovane tako, da pritiskajo na meča in pomagajo vzdrževati pretok krvi ter zmanjšajo nelagodje in otekanje. Zdravnik vam jih lahko predpiše, če imate bolezen, ki povzroča slab pretok krvi v nogah, kot so krčne žile.

Tudi znanstvene raziskave potrjujejo, kako zelo so lahko učinkovite kompresijske nogavice. Ob tem pa velja poudariti tudi to, da je takšen medicinski pripomoček učinkovit tudi kot preventivni ukrep. Ugotovljeno je bilo namreč, da bistveno lahko zmanjšujejo možnost za razvoj globoke venske tromboze, in to za več kot 50 %.

Odličen pripomoček za celodnevno sedenje

Če na primer po cele dneve sedite v pisarni, mišice v mečah zagotovo niso tako zelo aktivne. Posledično se kri zadržuje v nogah. V tem primeru so vam lahko v izjemno veliko pomoč kompresijske nogavice. Prav tako se jih priporoča za uporabo, če na nogah stojite skozi ves dan.

Kompresijske nogavice za obvladovanje ortostatske hipotenzije ali nizkega krvnega tlaka, ko vstanete po dolgem času sedenja.
Kompresijske nogavice so medicinski pripomočki za izboljšanje cirkulacije v nogah, zmanjšanje oteklin v nogah in gležnjih, izboljšanje limfne drenaže in preprečevanje kopičenja krvi v venah nog.

Prav tako pa vam takšen pripomoček lahko pomaga, da lahko bistveno hitreje okrevate po vadbi oziroma da zmanjšujete bolečine. Nikar pa seveda ne pričakujte, da boste s pomočjo takšnih nogavic lažje pretekli maraton ali morda izgubili odvečne kilograme.

Odlične spremljevalke na potovanju

Če veliko potujete in s seboj nimate kompresijskih nogavic, v resnici zase niste najbolje poskrbeli. Dolga potovanja imajo namreč lahko podobne učinke, kot če bi na primer ves dan sedeli ali stali na svojem delovnem mestu. Če jih boste pričeli koristno uporabljati, bodo vaše noge, ko prispete na destinacijo, povsem sveže ter spočite.

Kompresijske nogavice zmanjšajo možnost poškodb in krčev.
Obstaja veliko medicinskih revij in študij, ki so pokazale, da lahko nošenje kompresijskih nogavic med vadbo, zlasti med tekom, močno zmanjša možnosti poškodb in mišičnih krčev.

Ne nazadnje pa so nogavice s kompresijo lahko čudovita preventiva. Nekateri jih poimenujejo tudi kot nogavice za krčne žile. Ob tem pa je zelo pomembno poudariti, da niso namenjene samo za ljudi, ki imajo težave z venskim popuščanjem.

Nekateri pa so mnenja, da so takšne nogavice za uporabo povsem dolgočasne pa tudi staromodne. Seveda se še kako zelo motijo. Na trgu so na voljo iz najrazličnejših materialov, različnih modelov pa tudi barvnih odtenkov. Nekatere so videti sila moderne.

Članki iz iste kategorije: