Kdaj obiskati zobozdravnika?

zobozdravnik v Ljubljani

Eden od temeljev za vzpostavljanje našega splošnega zdravja je primerna skrb za zobe. Karies še vedno predstavlja enega od največjih težav, ki so povezane z zdravjem naših ust. Težavo lahko poimenujemo kar zobna gniloba. Glavni vzroki zanjo pa so slaba ustna higiena, uživanje sladkih pijač in sladkarij.

Zobozdravnik vam bo morda med pregledom vaših zob omenil, da sodite v skupino ljudi, ki imajo večje tveganje za nastanek kariesa oziroma zobne gnilobe.

Večje tveganje za zobno gnilobo

Če sodite v skupino ljudi, ki imajo večje tveganje za nastanek kariesa, potem je zobozdravnik skorajda nujna rešitev. In kdaj je vaše tveganje za omenjeno težavo večje? Če imate na primer pomanjkanje sline, premalo fluorida, če imajo vaši zobje več jamic, kjer hrana zastaja.

zobozdravnik v Ljubljani za karies
Karies še vedno predstavlja enega od največjih težav, ki so povezane z zdravjem naših ust in zahtevajo obisk zobozdravnika.

Karies se v zgodnji fazi kaže kot spremenjena barva sklenine. Pojavi se bel madež, bolečine pa še ne čutite. Če pravočasno ukrepate, lahko zobozdravnik karies ustavi in na takšen način se prepreči vrtanje zob.

Kje obiskati zobarja?

Morda se tudi vi soočate s kariesom oziroma zobno gnilobo ali kakršno koli drugo težavo, ki je povezana z zdravjem zob. Dobro, je da se čim prej naročite na pregled k svojemu zobarju.

Če zobarja še nimate, ga lahko najdete kar s pomočjo spleta. Če živite v prestolnici, vas bo verjetno zanimal zobozdravnik v Ljubljani.

Izbira primernega zobarja

Zobozdravnik v Ljubljani je dobrodošel tudi za vse tiste, ki živite izven glavnega mesta in prisegate na najboljše zobozdravstvene storitve.

zobozdravnik v Ljubljani za dobre izkušnje z zobozdravstvenimi storitvami
Če živite v prestolnici, vas bo verjetno zanimal zobozdravnik v Ljubljani. Poiščete ga lahko na spletu ali pa vam ga priporočijo prijatelji in znanci.

Primernega zobarja vam lahko pomaga izbrati nekdo, ki je imel v zadnjem času z zobozdravstvenimi storitvami dobre izkušnje. To je lahko vaš prijatelj, sodelavec, znanec. Najprej svoje bližnje povprašajte o izkušnji in o morebitnem priporočilu. Če te možnosti nimate, lahko s pomočjo primernega spletnega foruma najdete najboljšo izbiro zase.

Na voljo tudi zobna estetika

Ljudje pa zobozdravnika ne obiščejo zgolj za to, da bi odpravili zobno gnilobo, preprečili nadaljnje težave z zdravjem zob, temveč tudi zato, da bi svoje zobe lepše oblikovali.

Na voljo je tudi zobna estetika, ki ponuja storitve za še lepši nasmeh. Najbolj priljubljena tovrstna storitev je v zadnjem času beljenje zob. Ljudje se pogosto odločajo tudi za zobne luske in zobne prevleke.

Kaj je paradontalna bolezen?

Paradontalna bolezen ali krajše parodontoza je najpogosteje opisana kot bolezen obzobnih tkiv. Ta se praviloma razvije iz dolgoletnega vnetja dlesni. To povzroča pordelost in otečenost dlesni. Poteka lahko povsem brez bolečin, posledično se večina obolelih niti ne zaveda, ga gre za bolezen oziroma za bakterijsko okužbo.

Večina bolnikov znakom, kot je na primer krvavitev dlesni, ne posveča velike pozornosti oziroma skrbi. Vse dokler se zobje ne pričnejo majati pa tudi izpadati.

Kako prepoznati parodontozo?

Paradontalna bolezen predstavlja veliko težavo, še posebej zato, ker jo večina na začetku niti ne prepozna. Ravno zato je še toliko pomembneje poznati vse najbolj očitne znake, ki kažejo nanjo.

YouTube video
Skoraj 90 % odraslih ima določeno stopnjo parodontoze. Parodontoza se začne tam, kjer zob izrašča skozi dlesen.

Med najočitnejše znake za parodontozo sodijo rdeče zatečene dlesni, krvavenje dlesni, dlesni, ki odstopajo od zob, zobje lezejo narazen, spremenjeni griz, slab zadah in slab okus.

Razširjenost paradontalne bolezni

Raziskave kažejo, kako zelo je v resnici razširjena paradontoza.

  • Pri nas ima več kot 90 % odraslih oseb obolenje dlesni. Pri več kot četrtini ljudi je za to kriva ravno omenjena bolezen.
  • Lahko rečemo celo, da parodontoza sodi med najbolj razširjene bolezni po celem svetu.
  • Eden od najpogostejših razlogov zanjo pa je zagotovo zobni kamen.
  • Tega z domačo higieno ust ne zmoremo povsem odstraniti.

Dejavniki za povečanje možnosti za parodontozo

Možnost za nastanek parodontoze pa lahko povečajo nekateri dejavniki. To so na primer kajenje, žvečenje tobaka, oslabljen imunski sistem, nosečnost, hormonske spremembe, diabetes, nekatera zdravila, stres, genska podvrženost.

Ker je paradontalna bolezen dolgotrajna kronična infekcija, lahko predstavlja izjemno veliko tveganje za sistemsko zdravje. V veliki meri je povezana tudi z drugimi zdravstvenimi težavami.

Zdravljenje parodontoze

Zobje oziroma njihovo stanje se lahko zelo natančno oceni s pomočjo parodontalnih meritev. Pacientu se nato na podlagi anamneze, kliničnega pregleda in morebitne rentgenske preiskave predstavi način zdravljenja.

Parodontalna bolezen ali paradontoza
Paradontalno bolezen je težko odpraviti, zato je pomembno, da pravočasno ustavite bolezen.

Paradontalna bolezen se lahko zdravi povsem neboleče. To omogoča lokalna anestezija. Ko se zdravljenje parodontoze zaključi, se mora pacient vključiti v poseben program.

Brezhibno izvajanje ustne higiene

Vsekakor je parodontozo možno pozdraviti, toda zgolj z aktivnim sodelovanjem pacienta. Ta mora biti zelo motiviran za brezhibno izvajanje ustne higiene. Za izboljšanje ustne flore lahko poskrbi na številne možne načine – tudi s pomočjo uporabe antiseptičnih ustnih vod s posebnimi sestavinami.

Članki iz iste kategorije: