Kaj so prebavni encimi in zakaj so pomembni?

Pogosto občutite bolečino v trebuhu, napenjanje, vetrove ali druge črevesne težave? Potem je velika verjetnost, da vam primanjkuje prebavnih encimov. Kaj so prebavni encimi in zakaj so sploh pomembni, boste izvedeli v nadaljevanju.

Prebava je proces uporabe hranil, ki jih vnesemo v naše telo, da na ta način zagotovimo energijo za naše celice in organizmu omogočimo nemoteno rast in razvoj. Pri procesu razgradnje hrane pa sodelujejo tudi naravni prebavni encimi, ki jih naše telo tvori kot pomoč pri prebavi. 

Prebavni encimi imajo ključno vlogo pri procesu prebave, saj sodelujejo pri razgradnji hranil.

Proces prebave se začne že v ustni votlini in se nadaljuje v preostalem delu prebavnega trakta. Na tej poti je veliko različnih točk, na katerih se sproščajo prebavni encimi, in na ta način sodelujejo pri razgradnji hrane. kot so na primer želodec, tanko črevo in na ta način 

Vloga prebavnih encimov v človeškem organizmu

Kot že ima pove, imajo prebavni encimi ključno vlogo pri procesu prebave. Njihova glavna naloga je, da sodelujejo pri razgradnji hranil, zato poznamo tudi različne vrste prebavnih encimov. Med najbolj pomembnimi, ki nastajajo v trebušni slinavki so:

  • amilaza, ki razgrajuje kompleksne ogljikove hidrate,
  • lipaza, ki razgrajuje maščobe,
  • proteaza, ki razgrajuje beljakovine.

V tankem črevesu pa nastajata laktaza, ki razgrajuje laktozo, in saharaza, ki razgrajuje saharozo. Poleg trebušne slinavke in tankega črevesja se prebavni encimi izločajo tudi iz žlez v ustni votlini in želodcu.

Obstaja več različnih vrst prebavnih encimov, pri čemer so nekateri od najpomembnejših tisti, ki se tvorijo v trebušni slinavki.

Pomanjkanje prebavnih encimov

Pomanjkanje prebavnih encimov je lahko prirojeno ali pa je posledica slabo delujoče trebušne slinavke ter drugih bolezenskih stanj. Kadar pa nimamo nobene posebne bolezni in naše telo kljub temu ne proizvaja dovolj prebavnih encimov, se to odraža tudi na našem počutju. Med najpogostejšimi simptomi pomanjkanja prebavnih encimov so slaba prebava, napihnjenost, vetrovi in driska.

Vse omenjene težave pa lahko premagate z uživanjem uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave, pustimi beljakovinami in polnozrnatimi žiti. V primeru večjih težav pa si lahko pomagate tudi z uživanjem prebavnih encimov v obliki prehranskih dodatkov. 

Številne študije so pokazale, da lahko prebavni encimi v tem primeru olajšajo težave povezane z napihnjenostjo, vetrovi in ostalimi gastrointestinalnimi težavami. Seveda pa je potrebno biti pri izbiri tovrstnih izdelkov zelo previden.

Čemu so namenjeni prehranski dodatki?

Pravijo, da je zdrava in uravnotežena prehrana ključ do našega zdravja. In res je tako, vendar, ko se izkaže, da je potreba po določenih hranilih v našem telesu večja, so prehranski dodatki lahko odlična rešitev. Kot že ime pove, gre za izdelke, ki so namenjeni dopolnjevanju naše prehrane.

Prehranski dodatki so v natančno odmerjenih količinskih enotah in so zato na voljo v obliki tablet, kapsul, pastil, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kaplanih stekleničkah in drugih podobnih oblikah. Med seboj pa se razlikujejo predvsem v sestavinah, saj imajo lahko hranilni ali fiziološki učinek.

Prehranski dodatki s hranilnim učinkom vsebujejo predvsem hranila. Zato v njih najdemo predvsem vire vitaminov, mineralov, maščobnih kislin, aminokislin in drugih hranil. Med prehranskimi dodatki s fiziološkim učinkom pa najdemo predvsem mikroorganizme, prebavne encime in druge snovi.

Prehranski dodatki so, kot že samo ime nakazuje, izdelki, namenjeni dopolnjevanju naše prehrane.

Kdaj je smotrno uživati prehranske dodatke?

Na tem mestu naj še enkrat poudarimo, da prehranske dodatke uvrščamo v kategorijo živil in da niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Njihovo uživanje je priporočljivo predvsem takrat, ko posameznik v okviru uravnotežene prehrane ne uspe doseči primernega prehranskega vnosa hranil, vendar nikakor ne smejo postati nadomestilo za pestro prehrano.

Kadar z običajno prehrano iz različnih razlogov ne moremo zaužiti priporočenega vnosa hranil in drugih snovi, je uživane prehranskih dodatkov vsekakor priporočljivo. Med najpogostejšimi situacijami so:

  • dodajanje folne kisline v obdobju nosečnosti,
  • dodajanje vitamina B12 pri ljudeh, ki se prehranjujejo z rastlinsko prehrano,
  • dodajanje vitamina D v jesenskem in zimskem obdobju,
  • dodajanje posameznih hranil pri telesno aktivnih osebah oziroma športnikih,
  • dodajanje probiotikov in prebavnih encimov pri ljudeh z gastrointestinalnimi težavami.
YouTube video

Tveganja prehranskih dodatkov za naše zdravje

Seveda so prehranski dodatki koristni, če na ta način preprečujemo pomanjkanje hranil. Kadar pa z njimi pretiravamo oziroma je njihova raba neustrezna, to lahko za naše zdravje predstavlja tudi določeno tveganje.

Če k temu dodamo še podatek, da je na trgu danes ogromno prehranskih dodatkov različne kakovosti, je več kot očitno, da je tako pri njihovem uživanju kot tudi pri izbiri potrebna velika previdnost. Vsekakor vam priporočamo, da se izogibate nepreverjenim ponudnikom prehranskih dodatkov in vedno preverite njihovo sestavo.

Članki iz iste kategorije: