Čiščenje črevesja s pomočjo najrazličnejših pripravkov

čiščenje črevesja

Veliko je napisanega o čiščenju črevesja, in to s pomočjo najrazličnejših proizvodov ter izdelkov. Vsi proizvajalci omenjenega seveda trdijo, da so njihovi izdelki poleg čiščenja črevesja rešili še marsikatero drugo težavo z zdravjem, kar pa verjetno ne bo povsem držalo. Zavedati se je treba, da dolgotrajno ter agresivno čiščenje črevesja uničuje celotno črevesno floro.

O tem, kako se pravzaprav na primeren način lotiti čiščenja tako pomembnega dela našega telesa, se je najpametneje najprej temeljito posvetovati kar s primernim strokovnjakom.

Čiščenje debelega črevesa

Čiščenje debelega črevesja v praksi pomeni odstranjevanje blata, ki se nahaja torej v črevesju. V osnovi ločimo naravno čiščenje blata, ki velja za povsem normalni telesni poziv k iztrebljanju, ter spodbujeno čiščenje. Pri slednjem se s pomočjo pripravkov lahko dovolj učinkovito spodbudi črevo k praznjenju.

YouTube video
Video o čiščenju črevesja

Čiščenje črevesja lahko postane nujno potreben postopek, na primer pred določenimi posegi. Priporočen je tudi tedaj, kadar imamo daljši čas večje težave z odvajanjem blata. V tem primeru se najverjetneje v našem telesu ne zadržujejo samo neprebavljivi produkti hrane, ampak tudi številni strupi. Slednji lahko vstopijo celo v krvni obtok ter na takšen način povzročajo še druge težave v telesu.

Črevesno čiščenje velja za osnovno telesno higieno

Sicer pa se čiščenje črevesja lahko uvrsti kar med povsem osnovno telesno higieno. Nekateri strokovnjaki celo priporočajo mehansko čiščenje, in to z vodo nekajkrat na leto. Kljub temu je z medicinskega pa tudi s praktičnega vidika postopek pogosto izjemno neprijeten in nepotreben. Tudi z dieto ter drugimi pripravki namreč lahko telesu omogočamo, da se obnavlja kar samo. Čiščenje črevesa in post pomagata pri odstranjevanju strupov iz telesa ter spodbujata naravni mehanizem za razstrupljanje.

čiščenje črevesja z vodo
Nekateri strokovnjaki priporočajo mehansko čiščenje črevesja z vodo nekajkrat na leto.

Snovi za učinkovito spodbujanje čiščenja črevesja

Za spodbujanje čiščenja črevesja se lahko uporabljajo najrazličnejše snovi, kot na primer zeliščni pripravki, magnezij, odvajala. Učinkovino moramo torej aktivno zaužiti, nekatere delujejo tudi po vnosu skozi zadnjik. Rezultat pa je izpraznjenje vsebine samega črevesa.

čiščenje črevesja z irigacijo
Pri čiščenju črevesja z irigacijo terapevt vbrizga v črevo nekaj litrov tekočine, kar spodbuja izločanje blata.

Znano je tudi čiščenje črevesja z irigacijo. V tem primeru se za to uporabi prav posebna vrsta naprave. Ta v debelo črevo skozi zadnjik vbrizga tekočino ter morebitne dodatke, na primer probiotike. Po aplikaciji nekaj litrov vode mora terapevt praviloma nežno masirati trebuh. Slednje namreč dobro spodbuja izločanje odvečnega blata pa tudi strupov. Voda se nato izloči z rednim odvajanjem blata. Sam postopek se lahko ponovi večkrat.

Za ohranjanje zdravega črevesja

Za dobro urejeno črevesje lahko poskrbijo tudi primerni prehranski dodatki. Znano je, da lahko tudi magnezij zelo dobro vpliva na črevesje oziroma na samo prebavo. Naše telo potrebuje dovolj magnezija, da lahko naša prebava poteka dovolj nemoteno. Nekatere raziskave kažejo na to, da je nizek vnos magnezija povezan tudi z višjimi stopnjami zaprtja. Po drugi strani pa se je izkazalo, da so dodatki tovrstnega prehranskega dopolnila pri nekaterih bolnikih z zaprtjem delovali precej bolje v primerjavi z večino odvajal.

magnezij zelo dobro vpliva na črevesje.
Znano je, da lahko tudi magnezij zelo dobro vpliva na črevesje. Če ga ne zaužijete dovolj s prehrano za dobro urejeno črevesje lahko poskrbijo prehranski dodatki z magnezijem.

Za kar se da dobro prebavo oziroma za ohranjanje čim bolj zdravega črevesja je torej pomembno tudi to, da se zaužije dovolj magnezija. Vemo pa, da sodobni slog življenja pogosto vključuje vnaprej pripravljeno hrano, premalo gibanja in še druge številne nezdrave navade. Pridobivanje magnezija s pomočjo hrane torej postaja vse težje. K sreči pa so na voljo kakovostni prehranski dodatki, ki vključujejo tudi magnezij.

Kakovostne vlaknine in probiotiki

Poleg magnezija so potrebne še druge nujne učinkovine za ohranjanje zdravega črevesja. Vsekakor je ključno, da dnevno v svoje telo vnašamo kakovostne vlaknine pa tudi probiotike. Slednji namreč poskrbijo za dovolj uravnovešeno prebavo in zdravo črevo.

Zlasti priporočljive so naslednje učinkovine:

  • trpotec,
  • pšenična vlakna,
  • nageljnova žbica,
  • klorela,
  • aloe vera,
  • koren encijana,
  • sladki koren.

Pšenična vlakna so znana po tem, da so v naravi netopna. Pomagajo pa torej povečevati prostornino blata ter posledično spodbujajo črevesni prehod. Trpotec velja za izjemno bogatega s topnimi vlakninami, zato koristno prispeva k črevesnemu prehodu in ohranja zdravo črevo. Tonik za prebavila predstavljajo nageljnove žbice, saj spodbujajo prebavo in čistijo prebavni trakt.

Za lajšanje prebavnih motenj je lahko zelo koristen tudi sladki koren. Aloe vera pa nam pomaga ohranjati zdravo prebavo. V ta namen se pogosto uporablja tudi klorela. Ta ima čistilne lastnosti in zato absorbira toksine. Ne nazadnje naj omenimo še koren encijana. Ta vsebuje tako imenovane sekoiridoidne glikozide, ki so precej grenkega okusa, spodbujajo pa izločanje želodčnega soka.

V veliki meri za zdravo črevesje torej lahko poskrbimo kar sami. Če ne drugega, imamo vedno pri roki vsaj magnezij. Če pa so težave večje, pa je vsekakor nujno obiskati zdravnika.

Članki iz iste kategorije: