Različni načini čiščenja zob

Čiščenje zob s pomočjo zobne ščetke in zobne paste

Skrb za čiste zobe je pomembna tako za ustno zdravje kot tudi za splošno zdravje; ne nazadnje tudi za vašo samozavest. V zobni votlini se ves čas nabirajo zobne obloge – tanek, lepljiv sloj bakterij. Slednje je ključni vzrok za zobno gnilobo, obolenje dlesni ter za številne druge zobozdravstvene težave. Dovolj učinkovito in dosledno odpravljanje tovrstnih oblog pa je temelj dobrega ustnega zdravja za vse življenje.

Če ne uspete temeljito odpraviti zobnih oblog, te sčasoma otrdijo in nastane zobni kamen. To je rumena in rjava snov, ki ježe na videz izjemno neprivlačna. Edini način, da se takšne snovi znebimo pa je obisk dobrega ustnega higienika. Temu pa se lahko torej izognete, če dovolj redno in temeljito skrbite za higieno v svojih ustih. Med drugim imajo v tem primeru izjemno pomembno vlogo tudi zobne ščetke.

Odstranjevanje zobnih oblog

S pomočjo zobne ščetke in drugih pripomočkov, kot so medzobne ščetke, zobna nitka, lahko dovolj dobro odstranjujete zobne obloge. Obstaja pa seveda več načinov ščetkanja.

Hitro ščetkanje

Za hitro ščetkanje je značilno, da odstrani samo zobne obloge, in sicer na tistih predelih zob, ki so lažje dosegljivi. Če zadnjih ploskev zobu ali nekoliko težje dostopnih mest ne ščetkamo dovolj pravilno ali jih sploh ne ščetkamo, se pričnejo nabirati zobne obloge.

Hitro ščetkanje z zobno ščetko
Hitro ščetkanje s pomočjo zobne ščetke ni preveč efikasno

Grobo ščetkanje s pomočjo trde zobne ščetke

Eden od načinov uporabe ščetke za zobe je tudi grobo ščetkanje z nekoliko bolj trdim pripomočkom. Vaš zobozdravnik vam bo najverjetneje takšen način odsvetoval, ker:

  • lahko precej poškoduje zobno sklenini,
  • lahko povzroči celo odmik zob,
  • s trdimi ščetinami ne morete dovolj dobro očistiti zobu.

Temeljito in nežno ščetkanje

Takšen način odstranjevanje obloge s pomočjo zobne ščetke velja za najboljšega. S tem preprečite tudi ponovni nastanek nezaželenih oblog. Ščetko v tem primeru v roki držite kot svinčnik. Narahlo jo zasukajte, in sicer pod kotom 45 stopinj. Polovica ščetin naj bo na zobeh, druga polovica pa na dlesnih.

YouTube video
Animacija kako si umivati zobe z zobno ščetko

Ščetkati je treba z majhnimi in dovolj nežnimi krožnimi gibi, skorajda brez pritiskanja. Pričeti je treba z najbolj zahtevnimi mesti. To sta notranja stran zob ter zadnji kočniki. Nato ščetkanje nadaljujete na zunanji strani ter končajte z griznimi ploskvami.

Kako kupiti zobno ščetko

Prve zobne ščetke so bile preproste palice, ki so vsebovale konec, ki je bil razrezan tako, da so si z njim lahko umivali oziroma drgnili zobe. V resnici je bila torej osnovna ideja prve ščetke za zobe enaka današnji. Seveda dandanes za nego ustne votline uporabljamo precej bolj napredne pripomočke. Tehnologija je izjemno napredovala, zato rabimo zobne ščetke, ki so nežne ter prijetne.

Zobna ščetka in pasta za zobe
Na voljo so zobne ščetke z različnimi mehkobami. Mehke ščetine so najboljše.

Ker pa trg dobesedno zasičen s tovrstnimi produkti, se neredko vprašamo, kako kupiti zobno ščetko, ki nam bo najbolje ustrezala. Ob tem pa pogosto tudi, ali je klasična ščetka dovolj ali bi nam zelo prav prišle tudi medzobne ščetke ali pa zobna nitka. Je boljša izbira klasična ali električna zobna ščetka?

Električna ali klasična ščetka za zobe

Električne ščetke so bile sprva zobni pripomoček, ki so ga uporabljali le zobozdravniki. Dandanes so takšna sredstva za čiščenje zob dostopna vsakomur. In če se sprašujete, ali je tovrstna izbira boljša od ročne zobne ščetke, v resnici pravega zmagovalca ne moremo kar tako določiti. Kakovostna ročna ščetka ter pravilno ščetkanje namreč lahko vaše zobe očistita točno tako učinkovito kot kakovostna električna ščetka.

Seveda pa ščetka na elektriko lahko zagotovi, da zobe lahko za dovolj dolgo pa tudi dovolj dobro očistite. Primerne so tudi za otroke in mladostnike, ki se včasih izogibajo ščetkanju zob oziroma se ščetkajo le nekaj deset sekund, namesto vsaj dveh minut. Še zlasti dobrodošla izbira so za tiste, ki imajo nekaj težav z držanjem ščetke pa tudi s premikanjem rok.

Mehke ščetine so najboljša odločitev

Po občutku bi mislili, da je za čiščenje zob najbolje uporabiti čim tršo ščetko. V resnici pa je ravno obratno. Zdravniške zbornice po vsem svetu priporočajo zobne ščetke z mehkimi ščetinami, saj so daleč najboljša izbira. Srednje trde ali pa trde ščetine namreč lahko hitro poškodujejo zobe ter dlesni med ščetkanjem.

Pomembna je tudi izbira konic pri ščetinah. Konice so tisti del, ki se najbolj dotika vaših zob. Ravno zato so še toliko pomembnejše. Najboljše so tiste, ki so dovolj zaobljene. Izogibajte se preveč špičastim, ker takšne prodrejo preveč globoko in tako poškodujejo tako dlesni kot tudi zobe.

Članki iz iste kategorije: