Kreme za sončenje niso vse enake

krema za sončenje

Zdravo in nezdravo sončenje?

Še preden se poletje dobro prične, so police v mnogih trgovinah že dobro založene z različnimi kremami za sončenje. Kreme za sončenje so seveda nujno potrebne, če se želite dobro zaščiti pred močnimi sončnimi žarki. Četudi se boste na izlet, na plažo ali v hribe odpravili na dan, ko ne pripeka, vas lahko sonce kljub vsemu dobro opeče. To pa na kratki rok pomeni neprijetno bolečino in rdečico, na dolgi rok pa lahko prinaša vse večjo občutljivost in seveda tudi mnogo hujše zdravstvene težave. 
V zadnjih letih se še posebej v nekaterih državah, kjer je izpostavljenost sončnim žarkom še večja, kot je denimo Avstralija, soočajo z dobesedno epidemičnimi posledicami vpliva sonca na kožo, ki se dolgoročno manifestira v pojavu vse več oblik kožnega raka.

Primerno se zaščitite

Zaščita z oblačili, sončnimi očali ter predvsem iskanjem veliko sence je nujna, a vendar se sem ter tja sprehodimo po žgočem soncu po ulici do avtomobila, proti trgovini, iz fakultete ali službe domov in podobno.

Niti ni nujno, da nas sonce ujame na popoldanskem brezbrižnem sprehodu, ko bi se res lahko odpravili kam drugam ali po kateri drugi poti ali pa preprosto zgolj ob uri, ko je sončni vpliv manjši. Pogosto nas sonce opeče na nujnih opravkih, zato je pametno s seboj vedno nositi primerno zaščito v obliki enega od kozmetičnih preparatov.

Porjavite doma in se zaščite zunaj

Kreme za sončenje se prodajajo v različnih oblikah in tudi embalažah. Za začetek se marsikdo vpraša ali ne bi bilo za lepo porjavitev najbolje stopiti kar v bližnji solarij. Strokovnjaki tega v zadnjih letih nikakor ne priporočajo in mnoge raziskave so pokazale, da so lahko tovrstni obiski tudi škodljivi za vaše zdravje. Drugače je z različnimi porjavitvenimi kremami ali spreji, med katerimi pa nekateri bazirajo na bolj naravnih in neškodljivih substancah, tako da se uporabnikom ni potrebno bati, da bi na telo nanesli škodljive sestavine.

YouTube video

Tudi kreme za sončenje ter mleko za sončenje sta lahko sestavljena iz bolj in malo manj naravnih sestavin, tako pa bosta lahko tudi bolj ali manj obremenilno vplivala na vaše telo. Testov krem je vsako leto precej in jih je gotovo vredno prebrati, še posebej se odločite, da boste kremo nekega proizvajalca, ki je najverjetneje še pregrešno draga, na debelo nanesli na kožo svojemu otroku.

Po sončenju in uporabi kreme za sončenje, pa nikar ne pozabite tudi na mleko za po sončenju in druge kreme ali gele, ki kožo na telesu navlažijo do te mere, da ne boste že jutri obžalovali bližnjega srečanja s sončnimi žarki. Namazani s kremo ali brez, pa na sonce vseeno po pameti in na plaži ter v morju ali v toplicah predvsem zelo pazite, da vas sonce ne opeče in vam dolgoročno škoduje.

Članki iz iste kategorije: