Boleč granulom lahko preprečite z dobro ustno higieno

Nezdravo prehranjevanje, obilo sladkih pijač, slaba ustna higiena in slabše zdravstveno stanje, povečujejo možnost za nastanek hujše oblike kariesa in posledično granuloma. Velikokrat nastane granulom tudi zaradi poškodb zoba ob udarcu, ugrizu v trd predmet ali pa ob poškodbah zaradi ortodontskega zdravljenja. Pri tem pogosto ne prepoznamo prvih znakov poškodb, kar je na dolgi rok lahko izjemno boleče in zahteva dolgotrajno zdravljenje. Vnetne celice, ki nastanejo zaradi poškodb, se hitro širijo in preidejo tudi v zdravo tkivo. Širjenje lahko preprečimo zgolj ob strokovni pomoči.

Prepoznajte znake

Prvi znaki, da imate granulom so pogosto skoraj neopazni. Morda se odražajo kot manjše skelenje ali pa bolečina v dlesni. Izražajo se tudi kot zabarvanost zoba, manjša oteklina, občutljivost na ugriz, občutljivost na toploto in mraz ali pa v hujši obliki kot iztekanje gnojne tekočine iz dlesni. Vsi zanki niso obenem prisotni in včasih sploh ni prisotne bolečine. Najbolje je viden granulom na rentgenskem posnetku, kjer je jasno opazen.

Širjenje na zdravo tkivo

Kronično vnetje dlesni oziroma granulom lahko več let popolnoma miruje. Občasno se izraža kot manjša bolečina ali pa oteklina ob padcu odpornosti. Dlesen je pordela in občutljiva na dotik. Zaradi vnetja se kot okoli vnetnega območja oža oziroma raztaplja. Ob širitvi vnetja se raztaplja tudi okoliška kost, vnetje pa se lahko širi tudi v druge dele telesa. Najbolj nevarna je širitev na srce, pljuča ali pa na možgane.

YouTube video

Povzroča lahko tudi alergijsko reakcijo in različna hujša kožna obolenja. V primeru, da potrebujete operacijo, bodo zdravniki zahtevali, da odstranite vse zobe, ki jih je granulom prizadel. V primeru nezdravljenja lahko granulom preide tudi v nastanek večje ciste, ki jo morajo kirurško odstraniti, kar lahko pusti posledice in vidne brazgotine na vašem obrazu.

Preberite si še naslednji članek: Pot do vašega sanjskega nasmeha

Za izdelavo lusk zob minimalno obrusimo samo iz sprednje strani, na ostalih ploskvah pustimo nedotaknjenega.
Tako ohranimo čimveč zdravega zoba, za razliko od prevlek, kjer je potrebno zob obrusiti po vseh ploskvah. Pri brušenju si pomagamo s povečevalnimi lupami in mikroskopom, da zares odbusimo samo tisto, kar je potrebno.

Zdravljenje

Zdravljenje poteka z endodontskim posegom ali pa v hujšem primeru z izpuljenjem vnetih zob. Pri endodontskem posegu, zobozdravnik odpre zob, locira granulom, z laserjem uniči bakterije in poveča verjetnost za ozdravljenje zob. Zobe se nato nepredušno zapre, da se prepreči vstop bakterij in hrane do vnetega področja. Na zaklopko se lahko namesti tudi krona za dodatno učvrstitev.

Zobobol ni le boleča, ampak tudi izredno nadležna težava. Takojšen obisk pri zobozdravniku ali vsaj močna protibolečinska tableta sta v tem primeru naša prva misel.  Preberi več …

Članki iz iste kategorije: