Zobobol ima lahko številne vzroke

Bolečina v zobu je nekaj s čemer se sreča vsak človek. To je posledica razdraženosti živca, ki se nahaja v samem zobu. Možno pa je tudi, da zobobol povzročajo vnete dlesni. Največkrat se težave pričnejo zaradi infekcije, paradentoze in drugih bolezni. Velikokrat pa se zgodi, da je bolečina še vedno prisotna po ekstrakciji zoba. Možno pa je tudi, da se bolečina prične drugje in se razširi na čeljust. V vsakem primeru je dobro, če poznamo glavne vzroke za nastanek zobobola.

Paradontoza je bolezen dlesni

Ena izmed najbolj razširjenih bolezni dlesni je paradontoza. Povzročajo jo bakterije, ki se sčasoma nabirajo na dlesnih in zobeh. Sčasoma lahko stanje postane precej resno, saj omenjena bolezen povzroči zobobol. S primerim čiščenjem zob s pomočjo zobne ščetke lahko paradontozo popolnoma ustavimo in preprečimo poškodbo kosti in dlesni v ustni votlini.

Vnetje dlesni ali gingvitis 

Velikokrat se paradontoza in druge težave z zobmi pričnejo z vnetimi dlesnimi. Eden izmed prvih znakov gingvitisa so krvaveče dlesni med ščetkanjem. Dostikrat lahko tudi opazimo razbarvano sklenino, ki nakazuje, da se je na njen nabral plak. To so zobne obloge, ki se večinoma pričnejo nabirati na težko dostopnih mestih, kot so obzobni žepi, zobni vrat, površini zob ter drugje. Res je, da je v ustih dosti težko dostopnih mest, ko jih želimo očistiti z zobno krtačko. To je tudi razlog, da je priporočeno uporaba zobne nitke, ki lahko očisti tudi najtežje dostopne dele naše ustne votline.

Začetki paradontalne bolezni

Dejstvo je, da ima vsak posameznik v ustih dobre in slabe bakterije. Težava nastane takrat, ko število slabih bakterij preseže določeno število. Takrat se lahko pojavijo razna vnetja in karies, ki lahko privede do zobobola.

Zaradi nabiranja plaka in prevelikega števila bakterij, se dlesni pričnejo umikati. To povzroči odziv imunskega sistema, ki sproži vnetje. Tako se lahko opazi krvavenje med ščetkanjem in nitkanjem.

Bolezen dlesni sčasoma napreduje

Zobozdravnik nam lahko hitro odkrije vzroke za vnete dlesni. Res pa je, da moramo to storiti čimprej, drugače bolezen počasi a zmerno napreduje. Paradontoza srednje stopnje se nadaljuje z zobobolom in majavimi zobmi. Temu je tako, saj zobje izgubijo podporo kosti, ki jih drži v čeljusti. V tem primeru se lahko tudi imunski sistem bolj burno odzovi, kar privede do vnetij in bolečin po različnih delih človeškega telesa.

Napredna paradontalna bolezen pa razgradi tkiva, ki držijo naše zobe na mestu. Tako se dlesni lahko preveč umaknejo in ne morejo držati zoba na mestu. Obenem pa se kosti okoli zob pričnejo razgrajevati, kar privede do zobobola, izgube zob in drugih težav. Začetke resne bolezni se kažejo v znakih, kot so:

  • Konstantno slab zadah
  • Bolečine pri žvečenju hrane
  • Slab okus v ustih
  • Majavi zobje
  • Odmikajoče se dlesni
  • Nabiranje plaka na zobeh

Simptomi zobobola

Bolečine v čeljustih ali zobobol sta zelo pogosta znaka, ki nakazujeta na zdravstvene težave z ustno votlino. Dostikrat postane prizadet zob izredno občutljiv na bolečino. Možno je tudi, da mrzla pijača ali topel obrok povzročata neprijeten občutek. 

Možno je tudi, da se bolečina od zobobola prenese na lica, uho ali čeljust. Vnetje in razdraženost zoba lahko opazimo po sledečih znakih:

  • Občutljivost na toplo ali mrzlo hrano
  • Krvavenje dlesni 
  • Oteklina okoli zoba ali otekanje čeljusti

Zgoraj omenjeni znaki so lahko posledica ali simptomi zobne gnilobe, poškodovanega zoba ali paradontoze.

YouTube video

Pravilno prehranjevanje ohrani zdrave zobe

Najbolj škodljiv faktor za naše zobe je sladkor. Dandanes se ga lahko zasledi v večini hrane, kar ob rednem uživanju pomeni, da bomo sčasoma imeli težave. Sladkor privede do razvoja dveh izredno škodljivih bakterij, ki sta:

Omenjena bakterija povzroča zobno gnilobo in razpadanje zobnega tkiva

  • Streptococcus sobrinus

Se razmnožuje v poškodovanih zobeh in pospešuje razpad prizadetih zob

Priporočeno je, da se vsi posamezniki, ki trpijo za boleznimi dlesni izogibajo sladkorju. Bolne dlesni lahko privedejo do razvoja krvnih strdkov, ki zamašijo arterije. Tej bolezni se reče bolezen koronarnih arterij, ki pa je izredno nevarna.

Odlično podporo za odpravo zobobola in drugih težav lahko najdemo na spletni strani www.zobozdravstvo-skorjanc.com. Na spletni strani lahko najdemo pomoč za vse vrste težav in lepotnih posegov, kar se tiče naših zob in dlesni. 

Članki iz iste kategorije: