Melanholija je lahko precej resno zdravstveno stanje

melanholija

Čeprav se izraz melanholija precej lepo sliši, pa njegovo ozadje oziroma razlaga ni preveč lepa. Navadno tovrstni izraz povezujemo s slabim vremenom, po drugi strani pa gre lahko za precej resno zdravstveno stanje.

Če bi pokukali v naš slovar knjižnega jezika, bi pod besedo melanholija našli razlago, da je to duševno stanje. Kljub temu se torej izraz drži mnogo več pomenskih plasti, ki jih uporabljamo precej pogosto. Na žalost pa se ob tem pravega pomena niti ne zavedamo prav dobro.

Brezvoljno počutje

Melanholija se je pri nas zlasti uveljavila v pomenu za brezvoljno počutje, za občutek vdanosti v usodo, prav tako tudi za neaktivnost, morda celo za zdolgočasenost. V medicini pa tovrstni izraz torej pomeni precej resno težavo, s katero se dandanes spoprijema vse več ljudi.

melanholija je stanje potrtosti
Ljudje, ki so melanholični nimajo zagona in so brezvoljni.

V splošnem lahko trdimo, da melanholija označuje stanje duševne potrtosti, mračnega razpoloženja pa tudi malodušnosti. Nekoč so tovrstno težavo celo enačili z depresijo. V današnjem času pa jo lahko razumemo kot simptom depresije. Zajame pa lahko prav vsakogar med nami.

Kdaj je bila melanholija prvič omenjena?

V resnici izraz melanholija ni nekaj novega, saj se je beseda prvič pojavila že v petem stoletju pred našim štetjem. Tedaj jo je omenil znani grški zdravnik Hipokrat. Označil jo je kot neko zmes strahov, pobitosti ter malodušja.

Vse do leta 1980 je omenjena duševna težava veljala za eno od duševnih bolezni. Od takrat dalje pa se uvršča med bolezni uma. V medicini je ne obravnavajo in ne zdravijo.

Primerjava med melanholijo in depresijo

Ko strokovnjaki med seboj primerjajo melanholijo ter depresijo, menijo, da je melanholija precej lažja oblika duševne stiske v primerjavi z depresijo.

  • To pomeni, da stanji med seboj nikakor ne smemo enačiti oziroma prve zdraviti kot lažjo obliko depresije.
  • Navadno posamezniki za melanholijo trpijo že od malih nog.
  • Nanjo naj ne bi delovali vplivi iz okolja, družine ali družbene skupnosti.
  • Za melanholike je pogosto značilno, da jim ne morejo pomagati niti psihoterapevti.
  • Kljub temu takšne težave še zdaleč ne smemo jemati neresno.

Tipični znaki za melanholika

Melanholiki se na sploh izjemno težko osredotočijo, imajo težave z zbranostjo, pogosto so precej zmedeni. Primanjkuje jim energije ter zagona, pogosto spijo ali poležavajo. Vseeno jim je, kako izgledajo, hitro se pozabijo oprhati, ne pospravljajo za seboj.

melanholija
Melanholija označuje stanje duševne potrtosti, mračnega razpoloženja pa tudi malodušnosti.

Nekateri imajo tudi blodnje, pogosto so tudi brezvoljni, čemerni, ne zmorejo se veseliti.

Kdaj nam lahko pomaga psiholog?

Dejstvo je, da se prav vsak med nami kdaj pa kdaj znajde v večji ali manjši težavi. Lahko se zgodi, da ji nismo povsem kos in da moramo najti tudi strokovno pomoč. V takšnem primeru lahko pride prav tudi psiholog.

Ljudje psihologa pogosto psihologa obiščejo, ko zaznavajo izrazite motnje v razpoloženju. V današnjem času večina ljudi tovrstnega strokovnjaka obiskuje zaradi pojava depresije. Slednja tudi sicer velja za eno od najpogostejših psihičnih težav pri ljudeh.

psiholog
Če imamo motnje v razpoloženju nam lahko pomaga psiholog.

O depresiji pa lahko govorimo tedaj, ko so simptomi zanjo pri nekomu prisotni več kot dva tedna, in to dan za dnem. Med drugim so prisotni naslednji znaki: nezadovoljstvo, depresivno razpoloženje, popolna brezbrižnost, občutki manjvrednosti, pretirana želja po spanju.

Obisk psihologa zaradi motnje hranjenja

Psiholog je prav tako lahko izjemno dobrodošla, če ne kar nujna izbira, ko se spopadamo z motnjami hranjenja. V tem primeru nam je namreč strokovno svetovanje lahko v izjemno veliko pomoč.

  • Zavedati se moramo, da vzroki za omenjeno težavo praviloma ležijo zelo globoko v nas.
  • Slednje pa pomeni, da si sami verjetno ne bomo zmogli dovolj dobro pomagati.
  • Na žalost pa je le malo takšnih oseb z motnjami hranjenja, ki bi se za obisk psihologa odločile same.
  • Navadno jih k temu prisilijo najbližji. To so lahko družina, prijatelji, znanci.

Pri psihologu zaradi partnerskih težav

Dober psiholog je lahko izvrstna rešitev oziroma pomoč pri reševanju partnerskih odnosov. Tako ljubezen kot odnosi s partnerjem v našem življenju igrajo nadvse pomembno vlogo. Če se na tem področju kar koli zalomi, seveda to vpliva tudi na celotno kakovost življenja.

YouTube video
Pogovor o reševanju partnerskih težav

Najpogostejše težave v odnosu so na primer pomanjkanje zaupanja, nezdrav odnos do ljubezni, neustavljiva želja po spreminjanju ali po sprejemanju partnerja, pogosto prepiri, žaljive besede.

Motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo

Kar precej vzrokov je, zakaj je dobro obiskati strokovnjaka, kot je psiholog. Med drugim ga je dobro obiskovati tudi v primeru motnje pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo. Slednje velja za še eno od zelo pogostih motenj današnjega časa.

Članki iz iste kategorije: