Wellness v domači kopalnici

Prvotna himalajska sol je že dolgo zaznana kot odličen pripomoček za razstrupljanje, vendar je v čisti obliki ni ravno lahko najti. Zaradi svojih lastnosti in vsestranske uporabe pa je vsekakor ta sol vredna nekaj truda, da jo najdete in jo naročite. Poleg razkošne kopeli, ki pomaga pri izločanju toksinov, je ta zaradi svojih globokih rožnatih odtenkov tudi eden izmed najlepših naravnih kristalov, ki je tudi odličen nadomestek klasične namizne soli.

Lastnosti

Himalajska sol naj bi vsebovala 84 esencialnih mineralov, ki ne samo blagodejno vplivajo na kožo, ampak tudi učinkovito pomagajo pri razstrupljanju celotnega telesa. Koncentrirana kopel iz himalajske soli (1/2 kg soli na kopel) naj bi bila v smislu razstrupljanja enakovredna 3-dnevni akumulaciji maščob. Seveda to dejstvo nima znanstvene podlage, vendar mnogi, ki kopel uporabljajo, v to tudi neomajno verjamejo.

Enostavno razstrupljanje s pomočjo kopeli iz himalajske soli

Vse kopeli iz himalajske soli se izvajajo pri temperaturah, ki so malo višje od telesne temperature. V nasprotnem primeru lahko pomenijo nevarnost. Če se vas kadar koli med kopeljo poloti vrtoglavica ali omotica, dodajte nekaj hladne vode ali si na čelo položite mrzlo vlažno krpo.

YouTube video

Med kopeljo popijte veliko vode. Iz kopeli pa se dvignite zelo počasi. Posebej pomembno pa je, da si zapomnite, da je pred vsakim razstrupljanjem treba proučiti stranske učinke, če ste nagnjeni h kateri koli bolezni, zlasti nezaželeno pa je, da razstrupljanje s toplimi kopelmi izvajate, če imate visok pritisk.

Recept za kopel, ki spodbuja prekrvavitev in topi maščobe

  • 1 skodelica himalajske soli (normalna kopel) ali 2–4 skodelice soli (koncentrirana kopel)
  • 3–4 kapljice esencialnega olja limonske trave ali olja po izbiri (neobvezno)
  • 3,5 l mrzle vode (z limono) (limona okrepi učinek razstrupljanja)
  • Posoda z mrzlo vodo in krpa (zlasti za vroče kopeli)

Navodila

Pred kopeljo se dobro umijte. Natočite v kad vodo, ki je malo nad temperaturo telesa. Pri taki temperaturi bo prišlo do maksimalne absorpcije, pri čemer pa se boste tudi potili. Če imate raje vroče kopeli, si lahko kopel privoščite tudi pri višji temperaturi, vendar bodite pozorni, da ne pretiravate. Himalajsko sol raztopite v vodi, medtem ko polnite kad. Če imate sol, ki ni fino mleta, jo boste morda morali pustiti v vodi tudi čez noč, da se popolnoma raztopi.

Če ste se odločili uporabiti esencialno olje, ga dodajte, ko polnite kad. Namakajte se v kopeli, kolikor želite, priporočen čas je 40 minut, lahko pa seveda čas skrajšate ali podaljšate. Zapomnite si, da morate piti. Verjetno ne boste popili ravno 3,5 l vode (z limono), vendar je vodo vedno dobro imeti v bližini. Ko zaključite, spraznite kad in se počasi dvignite iz kadi. Pričakujte, da se boste počutili nekoliko slabotne.

Članki iz iste kategorije: